Onze winkelpagina is nog volop onder constructie en draait momenteel voor test-doeleinden. Wenst u een product te bestellen? Neem dan contact met ons op. Dismiss

Eéndraad- & Situatieschema

Veel (oudere) woningen beschikken niet over een ééndraad- & situatieschema. Nochtans is dit wettelijk verplicht en het is voor jezelf ook een bijkomende stap naar een conforme, veilige installatie.

Wat is een situatieschema?

Het situatieschema (of situatieplan) van de elektrische installatie is een grondplan van de woning dat door middel van symbolen de plaats aanduidt van de schakelkast, de aftakdozen, stopcontacten, lichtpunten, schakelaars en gebruikstoestellen die op het ééndraadschema voorkomen.

Dit schema is vaak wat minder compact dan het ééndraadschema, maar het is wel wat duidelijker.

Wat is een ééndraadsschema?

De volledige elektrische installatie van je woning bestaat uit verschillende leidingen, kabels en elektrische elementen, die al dan niet onderling verbonden zijn.

Om dit geheel duidelijk en planmatig in kaart te brengen is er een soort universele taal ontwikkeld in de vorm van een ééndraadschema.

Hierop wordt de verdeling van alle leidingen en kabels schematisch weergegeven door middel van een reeks elektrische symbolen.

Hoe ziet een ééndraadschema er uit?

Een ééndraadschema wordt samengesteld uit letters, nummers en specifieke symbolen.
Alle leidingen worden met een letter aangeduid. De schakelaars in de zekeringkast worden met dezelfde letters gemerkt.
Per stroombaan wordt elk aftakpunt genummerd.

Vervolgens duid je onderstaande elementen aan met behulp van symbolen (kijk hiervoor ook zeker de richtlijnen van het AREI na)

  • De leidingtypen:
    – De doorsnede en het aantal geleiders van deze leidingen
    – De plaatsingswijze (inbouw of niet)
    – Het type en de kenmerken van de automatische differentieelschakelaars
    – De schakelaars
    – De aftakdozen
    – De stopcontacten
    – De lichtpunten
  • De exacte plaats van de verschillende elektrische elementen in de woning is bij een ééndraadschema niet belangrijk. Hiervoor dient het situatieschema.
  • Om een elektrisch schema te kunnen lezen of zelf uit te tekenen, is het handig om de verschillende elektrische symbolen te kunnen herkennen en gebruiken. Deze zijn in overeenstemming met het AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties).
  • Alle wettelijke bepalingen vind je op de website van de overheid terug.

Een ééndraad- en/of situatieschema nodig voor uw woning?

Contacteer ons vrijblijvend!